EN | EL

Ρολάκια με plant based κιμά

Προετοιμασία: 30'
Μαγείρεμα: 30'
10 μερίδες
Δυσκολία: Μέτρια

Χρησιμοποιήσαμε:

Υλικά:

**Για τη ζύμη**

  • 240 ml φυτικό γάλα χλιαρό στο άγγιγμα
  • 1 φακελάκι. (περίπου 9 γρ) ξηρή μαγιά
  • 1 1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 45 γρ λιωμένο φυτικό βούτυρο
  • 420 γρ αλεύρι για όλες τι χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι

**Για τη γέμιση**

  • Μια συσκευασία φυτικό κιμά ovegan269
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο ή δυο μικρά σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι σε κυβάκια
  • 1 - 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/3 της κούπας κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα (250 γρ.) σάλτσα ντομάτας
  • 400 γρ. κονκασέ
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • Μια πρέζα κύμινο
  • 2 πρέζες καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. μελάσα ή καστανή ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

**Για τη ζύμη**

Σε ένα σκεύος προσθέτουμε το χλιαρό φυτικό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το γάλα και το φυτικό βούτυρο στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 2 - 3 λεπτά. Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας αλλά σιγά σιγά θα δέσει και θα σταματήσει να κολλάει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να διευκολύνουμε τη διαδικασία.

Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί πάνω τη ζύμη μας. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου. Μεταφέρουμε ξανά το ζυμάρι μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, βάζουμε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για 60 με 90 για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί το ζυμάρι. Όσο φουσκώνει η ζύμη μας, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

**Για τη γέμιση**

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον κιμά σόγιας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά. Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί η αλκοόλη προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το κονκασέ, το νερό, τα μπαχαρικά, την μελάσα, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.

Όταν θα έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι, ελαφρώς αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε με ένα πλάστη τη ζύμη και σχηματίζουμε στο περίπου ένα ορθογώνιο. Η ζύμη θέλουμε ν α έχει περίπου 1 εκ πάχος. Απλώνουμε σε όλη τη ζύμη την σάλτσα. Ξεκινώντας από τη μια άκρη τυλίγουμε σιγά - σιγά τη ζύμη, τοποθετώντας την ανοιχτή πλευρά από κάτω. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό σε κομμάτια των 5 εκατοστών. Θα βγουν περίπου 10 ρολάκια. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί 20 x 20 εκ και αφήνουμε μεταξύ τους κενά. Πασπαλίζουμε πάνω από τα ρολάκια φυτικό τυρί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Όσο ζεσταίνεται ο φούρνος σκεπάζουμε το ταψί με μια μεμβράνη και το αφήνουμε κάπου ζεστά να φουσκώσει. Μόλις ζεσταθεί καλά ο φούρνος μεταφέρουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.