EN | EL

Λαχματζούν με φυτικό κιμά

Προετοιμασία: 25'
Μαγείρεμα: 35'
6 μερίδες
Δυσκολία: Μέτρια

Χρησιμοποιήσαμε:

Υλικά:

**Για τη ζύμη**

  • 2 κ.γ. μαγιά, ξερή
  • 300 ml νερό, χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 -5 κ.γ. ελαιόλαδο

**Για τη γέμιση**

  • 1 συσκευασία φυτικό κιμά ovegan269
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ⅓ της κούπας κόκκινο κρασί
  • 3 - 4 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. μελάσα
  • 3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • Μπούκοβο
  • ½ ματσάκι. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζυμη. Μεταφέρουμε το ζυμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς το μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να φουσκώσει.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, την μελάσα και ανακατεύουμε.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα 30x20 εκ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε πάνω τη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα λίγη από τη γέμιση πάνω από τη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά 1-2 εκ., κενό. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα λαχματζούν. Ψιλοκόβουμε Σε ένα μπολάκι βάζουμε την πιπεριά και μια πρέζα μπούκοβο. Λιώνουμε το βούτυρο και το αδειάζουμε στο μπολάκι με την πιπεριά. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό τα λαχματζούν. Πασπαλίζουμε από πάνω μαϊντανό και λίγο ακόμα μπούκοβο.