EN | EL

Εύκολος και λαχταριστός vegan μουσακάς

Προετοιμασία: 20'
Μαγείρεμα: 70'
6 μερίδες
Δυσκολία: Μέτρια

Χρησιμοποιήσαμε:

Υλικά:

**Για τα λαχανικά**

  • 5 πατάτες
  • 5 μελιτζάνες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Θυμάρι

**Για τον κιμά**

  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κλωνάρι σέλερι (σε κυβάκια)
  • 1 καρότο (σε κυβάκια)
  • Ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία φυτικός κιμάς Ovegan269
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 400ml σάλτσα ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • 1-2 πρέζες ζάχαρη
  • 1-2 κούπες νερό

**Για την μπεσαμέλ**

  • 60γρ φυτικό βούτυρο
  • 60γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600ml φυτικό ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας (χωρίς ζάχαρη)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C με αέρα.

Κόβουμε τις καθαρισμένες πατάτες και τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1-1.5 εκ. Τις απλώνουμε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και θυμάρι. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο τον φυτικό κιμά Ovegan269 για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Μόλις μαραθούν τα λαχανικά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά (κανέλα, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, πάπρικες, μπαχάρι, γαρίφαλο). Τέλος, προσθέτουμε σάλτσα και πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και νερό. Σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λιώνουμε το φυτικό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε σταδιακά το φυτικό ρόφημα, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει σε παχύρρευστη μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Σε ένα ταψί 20x27εκ., στρώνουμε με τη σειρά: πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και τέλος την μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.